Lilla istiden

Vintrarna blev långa och kalla, somrarna korta och svala: under 1600-talet förändrades Europas klimat dramatiskt. Mat blev en bristvara, ekonomin stagnerade och samhället föll ner i en djup kris. Den lilla istiden , som varande ungefär mellan år 1570 och 1700, ger oss en uppfattning om de svåra umbäranden och stora samhällsomstörtningar en klimatkris kan föra med sig.

Det kallare klimatet tvingade fram förändring och framsteg, där gamla världsåskådningar fick ge vika. Med hjälp av upplysning, vetenskap, teknik och nya jordbruksmetoder sökte människorna frigöra sig från naturens grepp. Lilla istiden blev på så vis början till vår moderna värld, vilken i dag tycks ha nått gränsen för vad planeten klarar av och nu riskerar att framkalla en ny klimatkatastrof.

Philipp Blom, en av vår tids främsta historiker, vecklar ut ett storartat historiskt panorama där vi känner igen många av nutidens utmaningar

Författaren

Philipp Blom. Född 1970 i Hamburg. Blom har studerat filosofi, historia och judaistik i Wien och Oxford, där han 1996 disputerade i modern historia. Han bor och är verksam som skribent och historiker i Wien och skriver regelbundet för europeiska och amerikanska tidskrifter och tidningar. Han har vunnit flera priser, bl.a. ett stipendium vid Getty Research Institute i Los Angeles, PREMIS Internacional Terenci Moix samt årets bästa tyska fackbok 2017. Hans böcker har översatts till 16 språk.