Hedersariern

Adolf Hitlers chaufför och livvakt Emil Maurice (1897–1972) spelade en nyckelroll i nationalsocialismens allra tidigaste historia – samt i Hitlers privatliv. Han blev den första chefen för den lilla operettliknande stormtrupp som kom att utvecklas till de väldiga organisationerna SA och SS, och som hängiven slagskämpe vid Hitlers sida var han den enda som fick dua Führern – en ynnest som varken Himmler, Göring, Goebbels eller Speer åtnjöt. Men som fästman till Hitlers systerdotter Geli Raubal kom vänskapen att ställas på hårda prov, och de båda männen skildes åt som ovänner.

Få områden i vår moderna historia har varit lika mytomspunna och omskrivna som Hitlers privatliv. Med hjälp av unikt källmaterial har historikern Anna Maria Sigmund lyckats lägga de sista pusselbitarna i Hitlers förhållande till sin unga systerdotter och hennes skandalomsusade självmord.

Boken är också en ingående studie i den extrema och motsägelsefulla raspolitik som genomsyrade Hitlers parti och senare den tyska staten under hans ledning. Emil Maurice visade sig nämligen ha judiska förfäder, och skaffade sig på så vis mäktiga fiender inom den rörelse som han själv hade varit med om att skapa. I synnerhet hans efterträdare som SS-chef, Heinrich Himmler, var ute efter Maurice – men den gamla vänskapen till Hitler räddade den judiskättade nationalsocialisten från naziregimens terror. Som enda ”hederarier” inom SS utgör Emil Maurice en symbol för hur ett omänskligt system kortsluts av sin inneboende absurditet.

Anna Maria Sigmunds bok ger en fascinerande och detaljerad inblick i den nationalsocialistiska rörelsens allra tidigaste historia. Hennes blick för komplexfyllda människoöden och kvinnoperspektiv har varit kännetecknande för hennes historiska forskning.

 

Recension

”Han var även med och grundade de paramilitära kamporganisationerna SA och SS, men han kom att förlora sina uppgifter i dem. Det visade sig nämligen att han hade judiska förfäder, men han blev räddad av att Hitler utnämnde honom till hedersarier.” Betyg 4 av 5 BTJ

”Senare försonades dock Hitler med Maurice och nazistledaren gjorde formellt den sistnämnde till ”hedersarier” för att skydda honom från judeförföljelserna. Detta människoöde är en belysande exempel på hur motsägelsefull historien om en av 1900-talets grymmaste regimer kan vara.” Niclas Sennerteg, Ystad Allehanda

 

Författaren

Anna Maria Sigmund föddes den 22 maj 1955 i Waidhofen an der Taya i Österrike. Hon är verksam som historiker och författarinna och har vunnit flertalet utmärkelser. Sigmund är framför allt känd för sina böcker om nationalsocialismens era i Tyskland och Österrike.

2001 utkom hon för första gången på svenska, med det första bandet av hennes omfattande studie Nazisternas kvinnor på Tiedlund förlag. 2020 utkom den mycket intressanta boken ”Hedersariern. Hitlers judiske vän och livvakt” på Lopinita.