Frivillig i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion mot Ukraina den 24 februari 2022 kom som en chock för de flesta svenskar. Ett erövringskrig i Europa på 2000-talet hade tidigare varit närmast otänkbart. Invasionen väckte ilska men också en vilja att hjälpa till. Stora traditionella hjälporganisationer samlade in pengar till humanitärt stöd och runt om i landet togs initiativ som skulle resultera till nya, idag etablerade, volontärorganisationer som kom att agera på plats i Ukraina.

När president Zelenskyj den 27 februari grundade Internationella legionen och vädjade till utländska soldater att ansluta sig till denna var svenskar redan på väg till landet. Hundratals, om inte tusentals, svenskar ville med vapen i hand ta striden mot Ryssland och tidigt uppstod tanken att samla alla dessa i ett svensktalande förband. Någon siffra på hur många svenskar som sedan dess stridit för Ukrainas försvar finns inte, men de är många. Ett antal har betalt det högsta priset när de stupat eller svårt sårats.

I denna bok möter vi nio svenskar som frivilligt ställt upp för Ukrainas frihet. De har olika bakgrund och olika historier men kampen för Ukraina binder dem samman. Detta är personer som med risk för egna liv valt att lämna tryggheten bakom sig för att hjälpa medmänniskor i nöd. De har valt att agera på plats i Ukraina innan striden kommit till Sverige.

Författaren

Simon Olsson är skribent och författare. Han debuterade 2011 med Svenska arméns uniformer 1875–2000 och har sedan dess skrivit och medverkat i ett flertal böcker om främst militärhistoria under andra världskriget och kalla kriget. På Lopinita har han tidigare utkommit med Härmed få jag vördsamt meddela: Historien om de svenskar som omkom i försvarets tjänst 1939–1945 (2022). Andra böcker han författat är Rickmanligan: Churchills attentat i Sverige (2019) tillsammans med Tommy Jonason och Wennerströmaffären (2022), Tjernobylkatastrofen (2023) och Flyktlina Sverige(2023) tillsammans med Lars T. Larsson.