Bättre blir det inte

Européerna klagar gärna över hur splittrad, trögrörlig och svag Europeiska unionen är. Men tro det eller ej, det habsburgska riket var exakt likadant. Att förhala, undvika konflikter, ständiga reformer och osnygga kompromisser var hörnstenarna i det habsburgska styret. Genom att ”krångla sig fram” – fortwursteln – gav kejsarna de många folken, språken och kulturerna ett tak över huvudet – i inte mindre än sexhundra år. Det kan EU, som är lika multinationellt, dra en hel del lärdomar av. Kan det vara så att Europas stora svagheter på samma gång är dess styrka? Och att Europa per definition aldrig blir färdigt?

Caroline de Gruyter tar oss med på en personlig upptäcktsfärd i spåren av det habsburgska riket – en resa som öppnar nya perspektiv på det Europa vi bygger idag. Resultatet är denna hyllade bok som i Nederländerna redan tryckts i sin 17:e upplaga.

”Wien? Bryssel? Caroline de Gruyter tar oss med på en fascinerande upptäcktsfärd genom Europa. Fylld av bortglömda historier, och på samma gång rasande aktuell. Så skriver man historia!”

– Geert Mak

”Ett europeiskt Habsburg eller ett habsburgskt Europa? Världen av i går för världen av i morgon? Caroline de Gruyter undersöker detta, inte teoretiskt, utan experimentellt.”

– Herman Van Rompuy

.

Författaren

Caroline de Gruyter är en prisbelönad journalist och uppskattad föreläsare baserad i Bryssel. Hon är europakorrespondent och kolumnist för den ledande nederländska dagstidningen NRC Handelsblad och en regelbunden skribent i Foreign Policy, EUobserver och De Standaard. Hon har över 20 års erfarenhet med Europa som huvudfokus och har bott på, och skrivit en rad böcker med utgångspunkt från, olika platser på kontinenten.